Yabancı Diller Bölümümüz TESOL 2025 Konferansı’na Katıldı

88

Dil öğretiminin güncel yaklaşımları ve uygulamalarının ele alındığı etkinliklerden biri olan ve bu yıl 17-19 Nisan tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi’nde gerçekleşen 2025 TESOL Türkiye Kayseri Konferansı gerçekleşti. Terakki Vakfı Okulları’nı temsilen konferansa katılan Yabancı Diller Koordinatörü Lucy Griffin ve Akademik Uzman Burcu Çubukcu, İngilizce öğretmenleri ve akademisyenlerle bir araya gelerek, sunumlara ve atölye çalışmalarına katıldı.

Konferans boyunca katılımcılar, yalnızca akademik sunumlarla değil, aynı zamanda duygusal zeka, empati ve insan ilişkilerine odaklanan oturumlarla da zenginleşen çok boyutlu bir öğrenme deneyimi yaşadı.

“Yapay zeka çağında araçlar değişse de öğrenmenin temelinde bağ kurma var”

Bu kapsamda uluslararası alanda tanınan Öğretmen Eğitmeni ve Eğitim Danışmanı Mary Scholl’un katkıları, konferansta eğitimin insani yönünü hatırlatan önemli bir odak noktası oldu. Kosta Rika’daki İş Birliğine Dayalı Öğrenme Enstitüsü’nün İcra Direktörü, Duygusal Destek ve Alan Yaratma Merkezi’nde Uzman ve National Geographic Learning’de Kıdemli Akademik Danışman olarak görev alan Mary Scholl, sunumlarında eğitim ortamlarında yansıtıcı ve şefkatli bir iletişim süreci oluşturmanın gücü üzerinde durdu.

Mary Scholl açılış konuşması olan “From Teaching to Learning: Relational Agility in the Age of AI” başlıklı sunumunda yapay zeka çağında araçların değişse de öğrenmenin kalbindeki unsurların; varlık, empati ve bağ kurma becerisi olduğunu hatırlattı.

Ardından gerçekleştirdiği “Activities for Cultivating Relational Agility in Ourselves and Our Learners” atölyesinde ise Scholl, öğretmenlerin ve öğrencilerin kendilerini güvende, değerli ve öğrenmeye açık hissetmeleri için kullanılabilecek somut stratejileri katılımcılarla paylaştı.

Yapay zeka destekli dil eğitimi: Etik ve etkili yapay zeka kullanım ilkeleri

Konferansın devamında ise, dil eğitimi alanında uluslararası düzeyde tanınan, İtalya’daki Perugia Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan Dr. Cinganotto söz aldı. Perugia Üniversitesi’nde aynı zamanda CVCL (Dil Yeterliliklerini Değerlendirme ve Belgelendirme Merkezi) Bilim Kurulu üyesi olan Dr. Cinganotto, konferansta yaptığı sunumda, üzerine etkileyici çalışmalar yaptığı; dijital pedagojiler, veri odaklı öğrenme ve yapay zeka destekli dil eğitimi alanlarına ilişkin güncel gelişmeleri ve sınıf içi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı.

Dil öğretimi alanında çağdaş yaklaşımları ve teknolojik gelişmeleri merkeze alan etkileyici bir sunum gerçekleştiren Dr. Cinganotto, sunumunda UNESCO 2024 Yapay Zeka Çerçevesi’nden de (AI Framework) bahsetti. Bu çerçeve kapsamında, eğitimde etik ve etkili yapay zeka kullanımının ilkelerine değinen Dr. Cinganotto, öğretmenlerin bu dönüşüme nasıl hazırlanabileceğine dair örnekler sundu.

Katılımcılara çeşitli yapay zeka araçlarını tanıtan Cinganotto, “There’s An AI For That” adlı platformdan da bahsetti. Mizou Chatbot gibi etkileşimli uygulamalar, Diffit for AI ile kişiselleştirilmiş dil testi tasarımı ve Character.ai ile öğrencilerin yapay karakterlerle anlamlı diyaloglar kurabilmesi gibi örnekler, öğretmenlerin dikkatini çeken araçlar arasında yer aldı.

Dijital teknoloji çağında yabancı dil öğretimi ve öğrenimi

Sunumunun ikinci bölümünde ise CLIL (İçerik ve Dil Bütünleşik Öğretimi) ile yapay zekanın nasıl entegre edilebileceğini ele alan Cinganotto, dijital pedagojinin sunduğu fırsatlara dair hem teorik hem de uygulamalı öneriler sundu. Bu sunum, hem öğretmenlerin hem de akademisyenlerin dijital çağda dil öğretiminin yönünü yeniden düşünmesini sağladı.