Yazar Tarık Tufan’la Romanların Dünyasına Bir Bakış

1103

Her iki yerleşkemizden Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretmenlerimiz, 1 Eylül Çarşamba günü Yazar Tarık Tufan’la çevrim içi ortamda buluştu.

2000 yılında Kekeme Çocuklar Korosu ile yazın dünyasına katılan ve 2020’de Kaybolan başlıklı romanı Doğan Kitap tarafından yayımlamıştı. 2009 yılında ise Uzak İhtimal filmiyle İstanbul Film Festivali “en iyi film’” ödülü, 2013 yılında ise Yozgat Blues filmiyle “en iyi senaryo” ödülüne layık görülmüştü. Hem edebiyat hem de sinema birikiminden parçalar aktardığı etkinliğimizde odak noktası olarak romanın çok katmanlı yapısının inceleme esasları üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

Tufan ve öğretmenlerimiz, “Yazar neden roman yazar? Romanı yazmaya motive eden unsurlar nedir?” sorusunun cevabını birlikte aradı. Yazarlar, bireysel ya da toplumsal birçok farklı nedenle eserlerini oluşturmuş olsa da nihayetinde metnin yazarın kaleminden çıktıktan sonra ona ait olamayacağı, her okuma vesilesiyle yeniden bilinçte kurgulanacağı sonucuna varıldı. Tufan, “Yeni kuşaklara roman okuturken yeni kuşaklara uygun karakterler seçilmeli.’” önerisinde bulunurken hep birlikte bir metne yaklaşırken nelere dikkat etmenin öğrencileri metne yaklaştırabileceği konusunda yaratıcı yanıtlar arandı. Bu yanıtlar arasında öğretmenlerin roman okumaya teşvik açısından kitap isimleri önermekten çok, ilgi uyandıracak birkaç alıntının paylaşılmasının daha yararlı olduğunu söylemesi ardından Tufan da konuda mutabık kalarak “merak” ögesini de katkı adına ekledi. Öğrencinin kitap içerisinden bir alıntı ya da merakını uyandıracak bir bölümün paylaşılması ve bu anlamda güdülenmesiyle daha ilgili olabileceğini söylerken okuma deneyimlerimiz sonucunda bizim dünyamızda nelerin değişebileceğinin somut örneklerle aktarılması ve bu bağlamda merak ettirilmesinin de yine önemli olabileceğini paylaştı.

Öğretmenlerimiz, gün içinde konuştukları “yeni kuşaklara uygun karakterleri tercih etme” önerisi üzerinde önemle durup bunun öğrencilerin özdeşim yapabilme becerisini artırabileceğini ifade etti. Söyleşideki çok yönlü fikir alışverişinin yararlı olduğunu ileterek başka etkinliklerde buluşmayı arzu ettiklerini iletip iyi dileklerle etkinliği noktaladı.