Terakkili Öğrencilerden Engelsiz Park Projesi

2731

Levent Yerleşkemizden ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan karma takımımız, 9 Şubat Pazar günü FIRST LEGO League (FLL)/Bilim Kahramanları Buluşuyor “Şehri Şekillendir/City Sharper” temalı 16. Türkiye Turnuvası’na katıldı. Bu turnuva kapsamında öğrencilerimiz; otonom olarak çalışan, engelli otopark yeri bariyerleri ile sadece engelli otoparkı kullanım yetkisi olan araçlara park etme imkânı vermek ve diğer araçların park etmesini engellemek amacıyla “Engelsiz Park” adlı bir proje yaptılar.

İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleşen bu yılki turnuvanın amacı takımların, mimarlık ve şehir planlamacılığı alanlarında proje geliştirmeleri, ulaşım, çevre ve yapılara dair bir sorun tespit edip, şehirlerimizi daha yaşanılabilir kılmanın yollarını aramalarını sağlamaktı.

Dünya genelinde 80 ülkede yapılan FLL turnuvaları, Türkiye’de de Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenleniyor. Bu turnuvalarda, bilimin toplumsal yaşamın odağında yer aldığı bir dünya oluşturmak, özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde toplumsal sorunlara çözümler üretebilen bir gençlik yetişmesi amaçlanıyor. Tematik, bilimsel, süreç ve takım çalışması odaklı bir turnuva olarak her yıl daha fazla katılımcı ve gönüllüyle gerçekleşiyor.

Öğrencilerimizin bu turnuvada ele almak istediği problem, otoparklarda engelli araçları için ayrılan park alanlarının engelli olmayan araçlar tarafından işgaliydi. Bu doğrultuda otonom olarak çalışan, engelli otopark yeri bariyerleri ile sadece engelli otoparkı kullanım yetkisi olan araçlara park etme imkânı vermeyi ve diğer araçların park etmesini engellemeyi amaçladılar.

“Engelsiz Park” adını verdikleri, otonom engelli park bariyer sistemi üzerindeki kamera sayesinde park etmek isteyen araçların plakalarını okuyup kamu veritabanındaki engelli araç plakalarıyla eşleşen araçların park edebilmesine izin verilirken, diğer araçların park etmesine izin verilmiyor.

Engelli park yerinin girişini engelleyecek şekilde park eden araçları uyarılıyor ve verilen süre içinde oradan kaldırılmayan araçlar, yasal yaptırımlar için yerel kamu bölümü bilgilendiriliyor. Telefon ve bilgisayarlar üzerinden kullanılabilen mobil uygulama ile engelli araç sürücüleri, kendilerine uygun engelli otopark noktalarını ve dolu olup olmadıklarını canlı olarak görebiliyorlar.

Sistemin kurulumu çok basit olup, mevcut otoparklara herhangi bir altyapı hazırlığına ihtiyaç olmadan kurulabiliyor ve gerektiğinde yola bir zarar vermeden kaldırılabiliyor. Sistem, enerjisini üzerindeki güneş hücrelerinden sağlıyor; bir bakım gerekmeden tamamen otonom çalışabiliyor.

Öğrencilerimiz hazırladıkları modeli ve çözümü jüri üyeleri ve diğer takımlara sundular. Diğer takımların yaptıkları projeleri de inceleme ve görüşlerini paylaşım yapma fırsatı buldular.

Takımımız; robot performans, öz değerler, robot tasarımı ve yenilikçi proje alanında farklı jüriler tarafından değerlendirildiler. Özellikle “Engelsiz Park” projemiz gerçekleştirilebilirliği ve toplumsal faydası nedeniyle jürinin beğenisini kazandı.