Terakkili Gençlere Mühendislik Yarışmasında Birincilik ve Üçüncülük

2373

Tepeören Yerleşkemizden lise Fizik Kulübü öğrencilerimiz, “The Engineering Brain” temalı TEAM+S (Tests for Engineering Aptitude, Mathematics and Science) Yarışması’nda ulusal sıralamada Makale (Essay) alanında Birinci, Tasarım ve Uygulama (Design/Build) alanında da Üçüncü oldu.

Öğrencilerimiz, birincilik elde ettikleri makale alanında 80 üzerinden 75 puanla, ABD Eyaletleri sıralamasındaki çoğu eyaletten* yüksek puan aldı.

Technology Student Association tarafından Koç Lisesi’nin ev sahipliğinde Mart ayında düzenlenen ve sonuçlarının Nisan ayında açıklandığı yarışmada Robert Koleji, Üsküdar Amerikan Lisesi, TEV İnanç Türkeş Lisesi, Koç Lisesi, Enka Vakfı Okulları, İstanbul Erkek Lisesi, Kültür 2000 Koleji ve Açı Okulları’ndan takımlar yer aldı.

Yarışma; lise seviyesindeki öğrencilerin farklı alanlardaki birçok mühendisle iletişime geçerek kendi çevrelerindeki problemleri belirleyebilme, sorgulayabilme ve bunlara pratik çözümler üretebilme ve aktarabilme becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

TEAM+S 2019’un bu yılki teması Bilişsel Nörobilim, Beyin ve Bilgisayar Donanımı, Mühendislikte Karar Ağaçlarının Kullanımı, Omurgasızların Beyin Mühendisliği, Yapay Sinir Ağları, Bilgisayar olarak Beyin: Ölçme Aktivitesi, Trafik Mühendisliği ve İnsan Davranışı, Tasarımda Olasılık ve Belirsizlik başlıkları altında verildi.

Öğrencilerimiz Baran Büngül (9E), Burak Yılmaz (10D), Mehmet Caner Atabaş (10D), Ecem Şahin (10D), Aras Taşçı (11A), Ergün Açıköz (11A), Ahmet Eren Ersöz (12B) ve Alkın Soydan (12B) Yapay Zeka’nın araç tasarımındaki kullanımını irdeleyerek bu konuda bir makale yazdı. Ardından yukarıdaki sekiz konu başlıklarının her birini kapsayan ve yüksek matematik seviyesinde olan 80 soru çözümü ve anlık görev olarak tanımlanan Tasarım ve Uygulama aşamasında yarıştı.

Öğrencilerimiz yarışmaya dair deneyim ve görüşlerini şu sözlerle anlattı:

 

Ergün Açıköz (11A)

TEAMS’e bu sene okulumla katıldık ve tecrübesiz olmamıza rağmen çok iyi bir sonuç elde ettik. Takım arkadaşlarım ve ben yarışmanın üç bölümünde de güzel neticeler elde ettik hatta “Essay” bölümünde Amerika’daki çoğu eyalet okullarından da iyi bir netice aldık. Bunun için mutluyuz. İstanbul’da da dördüncü olarak yarışmayı tamamladık. Bu sene tecrübe kazandık seneye de bu tecrübemizden yola çıkarak takımımla beraber daha iyi neticeler alacağımızı düşünüyorum. Emeği geçen Sema Hocamıza da teşekkürlerimi iletiyorum.

Burak Yılmaz (10 IB D)

Bu sene fizik hocamız olan Sema Karayağmurlar’ın önderliğinde TSA’nın yürüttüğü TEAMS yarışmasının bölgesel yarışmasına katıldık. Takımımızla 9, 10, 11 ve 12. Sınıflarda okuyan toplam sekiz kişi bulunmaktaydı. Yarışmada 9-10 ve 11-12. Sınıflar şeklinde iki kategori bulunmakta ve biz takım olarak 11-12. Sınıfların girebildiği kategoriye dahil olarak diğer pek çok okuldan gelen takımla mücadele ettik. Sonuç olarak ise yazdığımız makale, Türkiye 1. si seçildi ve aynı zamanda orada bize aniden verilen ve daha önceden herhangi bir şekilde bilgimizin bulunmadığı dizayn yarışmasında ise Türkiye’de 3. olmayı başardık. Bu durumda Türkiye geneli 4.sü olduk ve ilk üçe girerek Amerika’ya gidebilme fırsatını çok az bir farkla kaçırdık. Bu sene yaptığımız hataların farkındayız ve aynı hataları tekrar etmemek için adımlarımızı önümüzdeki sene olacak olan yarışma sürecine kadar atacağız. Yarışmada benimle beraber görev alan yedi arkadaşıma ve bize bu yol boyunca liderlik eden Sema öğretmenimize şükranlarımı sunuyorum.

Ahmet Eren Ersöz (12B)

Her şeyden önce yarışma süresince fazlasıyla keyifli vakit geçirdiğimi belirtmek istiyorum. Süreç pratik bilgiyi hayata geçirme konusunda çok yardımcı oluyor. Kesinlikle “Bunlar hayatımızda ne işimize yarayacak?” dediğimiz bilgileri pratik hayatta kullanmamızı sağlıyor. Ayrıca test kısmı ile de bildikleriniz aklınızda kalıyor.

Yarışmaya hazırlık sürecinde okul çıkışlarında çalışma odamızda sorulabilecek sorular ve çıkabilecek problemlerle ilgili tahminler yürütüp yarışma ortamına hazır olmaya çalıştık ve çalışmalarımızın, çoktan seçmeli sorulara cevap vermede işe yaradığını gördüm. Ayrıca elimizdeki materyallerle tahmini tasarımlar yapmak da yarışma sırasındaki tasarım kısmında düşünme süremizin kısalmasında olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum.

Uygulama konusunda çıkan aksiliğe rağmen yarışmada 3. oluşumuz beni çok mutlu etti. Son sınıf öğrencisi olduğum için son yarışmam dolayısıyla üzgünüm ancak gelecek yıllarda yarışacak arkadaşlarımızın çok başarılı olacağından eminim.

*Arizona, Arkansas, Colorado, Delaware, Hawaii, Idaho, Indiana, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri,  Montana, Nevada, New York, North Carolina, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Virginia, Washington, West Virginia, Wyoming