Terakkili Delegeler Küresel Sorunları Ele Aldı

2769

Her iki yerleşkemizden lise MUN (Model United Nations) Kulübü öğrencilerimiz, 13 – 16 Ekim tarihleri arasında Birleşmiş Milletler çalışmalarının simülasyon yoluyla öğretildiği MUN konferanslarından DŞMUN’16 konferansında dünya meselelerini tartıştı. Konferansın teması “Terörizm: Devletler ve İnsancılık Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi”ydi.

Darüşşafaka okullarının bu yıl dördüncüsünü düzenlediği konferansta Tepeören Yerleşkemizden Terakki Tepeören MUN (TTMUN) Kulübü öğrencilerimiz Fransa, Ürdün, İran İslam Cumhuriyeti, Mali, Hollanda, Tayland, Birleşik Arap Emirliği, Romanya, Azerbaycan ve İspanya ülkelerini; Levent Yerleşkemizden MUN Kulübü öğrencilerimiz ise Amerika Birleşik Devletleri, Ermenistan, Libya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya’yı temsil etti. Silahsızlanma, Çevre, İnsan Hakları, Siyasi komitelerinde, Ekonomi ve Sosyal Konsey ve Güvenlik Konseyinde delege olarak aktif rol aldılar.

Öğrencilerimiz komitelerinde; “Mülteci durumunun yeniden tanımı, savaş bölgelerinden kaçan mültecilerin dağılımı ile uygulama ve düzenlemeler getirilmesi”, “Şahsi silah edinmeyle ilgili düzenlemelerin getirilmesi”, “Çatışma bölgelerinden savaş tutuklularının ve insan hakları eylemcilerinin kanunsuz tutuklanması ve kaçırılması sorunu”, “Kitlesel İmha Silahlarının test edilmesinin çevresel olarak yarattığı zararlı sonuçların değerlendirilmesi”, “Panama Belgeleri – kara para aklama ve vergi kaçırmayla ilgili yasalar uygulanması” ve “Libya’da devam eden iç karışıklıklar ve demokrasinin korunması” gibi çeşitli birçok konuyu ele aldı.

Terakkili gençler konferanstan günler önce, gerekli ön hazırlıkları tamamladı. Birlikte toplantılar gerçekleştirerek çalışma grupları oluşturdular. Bu yıl ilk kez MUN konferansına katılacak arkadaşlarının hazırlanmasına yardımcı oldular. Takım kaptanları, temsil edilecek ülkeler için raporlar hazırlayıp paylaştı. Öğrencilerimiz, her delegenin hangi konuda araştırma yapması gerektiğini belirledi ve yasa tasarı taslaklarını yazmak konusunda çalışmalar yaptılar. Ardından, yer aldıkları komitelerde çalışmalarını diğer delegeler ile paylaşarak gerekli oy sayısını toplamak ve yasa tasarılarını sunabilmek için lobi çalışması yaptılar. Daha sonra komitelerinde bu tasarıları uzun ve hararetli tartışmalardan sonra oylamaya sundular.

Tepeören Yerleşkemizden öğrencilerimiz Barış Topçuoğlu (11A), Silahsızlanma Komitesinde; Selin Avcı (11A), İnsan Hakları Komitesinde ve Uras Efe Kahya (11A), Çevre Komitesinde oturum başkanlığı görevlerini başarıyla yerine getirdiler. İlayda Albaş (10B), Güvenlik Konseyinde sunduğu birçok maddeyi geçirmeyi başararak “En İyi Delege” unvanını aldı.

Ayrıca, öğrencilerimizin hazırlayıp sunduğu 18 yasa tasarısından 15 tanesi oylama sunucu kabul edildi ve konferansı düzenleyenler ile komite başkanları, birçok öğrencimizi gösterdikleri katılımdan dolayı tebrik etti.

Kayra Kapran (10B), Efe Ekren (10A), Gülzade Beril Kum (10A), Berke Öğecan (10A), Kardelen Hiçdönmez (10B), Ayberk Tunay Salkım (10B), Ada Papilla (9A), Alara Bağcı (10A), Ilgın Söze (10A), Ceren Köseoğlu (10B), Umay Sezen Acar (10B), Ergün Açıköz (9A), Kemal Turşuoluk (10B) ve Levent Yerleşkemizden öğrencimiz Ali Berkay Üre (10H), yasa tasarılarını komitelerinde oy çokluğuyla geçirmeyi başardılar.

Genel Kurul

Komite oturumları sonrasında başlayan Genel Kurulda her komiteden bir yasa tasarısı seçildi ve tartışılmaya sunuldu. Bu kurulda seçilen dört tasarı, Terakki Tepeören MUN Kulübü öğrencilerine aitti. Siyasi Komiteden Kayra Kapran (10B), Silahsızlanma Komitesinden Ayberk Tunay Salkım (10B), İnsan Hakları Komitesinden Ada Papilla (9A) ve Çevre Komitesinden Umay Sezen Acar’ın (10B) hazırladığı tasarılar, Genel Kurul’da tartışmaya açıldı ve tartışmalar sonucunda dört tasarı da oy çokluğu ile kabul edildi.