Terakki’de Bilim Şenliği

1254

Her iki yerleşkemizde ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz ve tüm ortaokul öğrencilerimiz, 14 ve 16 Haziran tarihlerinde Fen Bilimleri ve Matematik bölümlerimizin düzenlediği Bilim Şenliği etkinliğinde buluştular.

Öğretmenlerimiz bu şenliği düzenlerken, öğrencilerimizde bilimsel merakı uyandırmayı ve yeni, yaratıcı fikirler üretebilmelerini; gözlem yaparak “Neden?” ve “Nasıl?” sorularını sormalarını, kendi düşünce ürünleri olan projelerini geliştirmelerine fırsat yaratmayı, bilimsel çalışma yöntemlerini kullanarak problem çözme becerilerini geliştirmelerini, günlük hayatın içindeki ayrıntıların bilimsel yöntemlerle açıklanabileceğini keşfedip yeni bakış açıları kazanmalarını sağlamayı amaçladılar. Oyunlaştırmanın gücünden yararlanarak onlar için keyifli bir öğrenme ortamı oluşturdular.

Okul bahçesinde tüm gün öğretmenlerimizin rehberliğinde gerçekleşen etkinlikte, ortaokul öğrencilerimiz kendileri için ayrılan süre zarfında çeşitli deney ve etkinliklerin bulunduğu alanda eğlenceli bir vakit geçirdiler.

Fen bilimleri öğretmenlerimizin hazırladığı gösteri deneylerini, sorulan sorulara cevap vererek izlediler. Ayrıca basınç deneyleri, elektrik deneyleri, refleks deneyleri, kimya deneyleri, ayna labirentleri ve balon roket gibi farklı alanlardaki bölümlerde arkadaşlarının rehberliğinde deneyler yaptılar. VR gözlüklerle sanal dünyaya yolculuk yapma şansı buldular, mancınık oyununu oynadılar. Arkadaşlarının derslerinde yaptıkları farklı konuları içeren proje örneklerini inceleme ve arkadaşlarından detaylı olarak dinleme şansı elde ettiler. 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıfların belirlenen ders saatlerinde katıldığı bilim şenliğinde, öğrencilerimiz tüm deney ve etkinlikleri çok beğendiklerini, keyif ve merakla deneyleri yaptıklarını özellikle belirttiler.

Fen bilimleri etkinliklerinin yanı sıra öğrencilerimiz matematik öğretmenleri ve matematik takımı öğrencilerimizin hazırladığı çeşitli bulmacalar, deneyler ve oyunlarla karşılaştı. Matematik stantlarında; tahta çubuklar ve bir çerçeveden oluştuğu halde çarpma, bölme ve hatta karekök alma işlemleri yapılabilen 1600‘lü yıllarda John Napier’in geliştirdiği bir abaküs olan Napier’in kemikleri’nden 3’lü ve 4’lü sihirli karelere, çok pratik bir biçimde altın oran ölçümü yapmayı sağlayan altın oran cetvelinden, bütün kenarları eşit ve yüzeyleri düzgün çokgen olan platonik cisim maketlerine, hanoi kulelerinden simetri aynalarına kadar pek çok farklı etkinlik yer aldı.

Öğrencilerimiz sayı işlem, problem çözme ve görsel, uzamsal beceri gerektiren bulmacalar ile kendilerini deneme fırsatı bulurken oyunlaştırma içeren etkinliklerle hem keyifli vakit geçirdiler, hem de tatlı bir rekabet içinde birbiriyle yarıştılar. Ayrıca bu şenlik kapsamında matematik ve sanat başlığı altında ilk olarak Almanya’da 2008 Matematik Yılı için Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş bir sergi olan “Matematiğin gözünden: IMAGINARY” de yer alan bazı görseller de sergilendi. Etkileşimli surfer programının yüklendiği bir bilgisayar ile öğrencilere bu görsellerin arkasındaki matematiksel denklemler gösterildi.

Ayrıca 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz,  Profesör Matfenyus’u kurtarmak için “Hazine Avı”na çıktılar. Takımlar halinde eğlenerek yarışan öğrencilerimiz, Profesör Matfenyus’un kurtarılması için hem matematik hem de fen bilimleri derslerinden oluşan düşündürücü soruları arkadaşlarıyla tartışarak çözdüler. Öğle teneffüsünde başlama noktasında başlayan yarışmada, okulumuzun belirli yerlerine saklanmış ve birbirine yönlendiren ipuçlarını takip ederek, görevleri en kısa zamanda hatasız tamamlayan takım yarışmayı kazanmış oldu. Yarışmada, Tepeören Yerleşkemizde 5. Sınıflarda 5A, 6. Sınıflarda 6B birinci; Levent Yerleşkemizde 5. Sınıflarda 5I, 6. Sınıflarda 6I şubesi birinci oldu.

Bilim Şenliğimizden tüm fotoğrafları buradan görebilirsiniz.