“Düşle Düşme” Projemizin 2019-2020 Atölyeleri Başladı!

2961

Tepeören Yerleşkemizde lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan gelen öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin bu yılki atölye çalışmaları, 2 Kasım Cumartesi günü başladı. Projemizin bu yılki teması ise “Beslenmede Eşitlik” oldu.

“Terakki Birikimini Paylaşıyor*” programı içinde bulunan bu proje, üç yıl önce okulumuzda “Çingene Pembesi Bir Düş” ismiyle düzenlenen ve iki yıl önce “Düşle Düşme” ismini alan sosyal sorumluluk projelerinin devamı niteliğinde. Projede amacımız, akademik ve kültürel alanlarda doğal farklılıklardan oluşan eşitsizlikleri gidermek adına yeteneği olan ama geliştirmeye fırsat bulamamış temas halinde olduğumuz öğrencilere etkinlikler tasarlayarak sürdürebilir fayda sağlamak. Bu doğrultuda Tepeören Yerleşkemizde oluşturduğumuz atölyelerimizde öğrencilerimizin birikimlerini katılımcılarımızla paylaşacağı, akademik ve sosyal yetenek ve becerileri destekleyecek eğitimler yer alıyor.

Düşle Düşme atölyesi, Tepeören Yerleşkesi Lise Müdürümüz Ferhat Duçe’nin açılış konuşmasıyla başladı. Duçe, konuşmasında bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz bu buluşmanın kendisini ne kadar mutlu ettiğini vurguladıktan sonra, bu çalışmanın hedefi ve anlamı üzerinde durdu.

Daha sonra, 11 A sınıfından öğrencilerimiz Derya Ece Baş ve Nilsu Balcı, bu yılın teması olan “Beslenmede Eşitlik” konusu üzerine bir sunum yaptılar. Sağlıklı beslenmenin ne demek olduğu sorusuyla başladıkları sunumda, beslenme konusunda iki uç nokta olan açlık ve obezitenin bugün dünyada nasıl bir durumda olduğunu verilerle ve haritalarla anlattılar. Bugün dünyada hala açlık yaşayan bölgeler olduğunu gösterdiler, ancak obezitenin hızla yaygınlaştığını da vurguladılar. Beslenmedeki eşitlik konusunda ortaya koydukları bir başka sorun ise israf konusuydu. Çöpe atılan yiyeceklerin dünya çapındaki miktarı, o kadar büyüktü ki, dünyada açlığı sadece bu kaynak aktarımı bitirebilirdi.

Atölye çalışmasında, ilk çalışma tanışma ve oryantasyon etkinlikleriydi. Terakkili öğrenciler ve katılımcı öğrencilerin tanışmasını ve kaynaşmasını sağlayan aktiviteler ve oyunlarla yürütülen atölye, tüm katılımcıların ortak bir çalışma yürütmeye hazır hale gelmesini sağladı. Bu atölyede Derya Ece Baş ve Nilsu Balcı’nın yanı sıra 11 IB D sınıfı öğrencimiz Sude Yüksel ve 11C sınıfı öğrencimiz Kaan Doğuhan Gülen görev aldı.

İkinci oturumda öğrenciler, Perküsyon ve Voleybol atölyeleri için iki gruba ayrıldılar. Müzik atölyesinde Beden Müziği çalışması yürüten öğrenciler, hiçbir enstrüman olmadan nasıl nitelikli ve keyifli bir müzik yapabileceklerini keşfetmiş oldular. Bu atölyede öğrencilerimiz 11C sınıfı öğrencilerimiz Emre Dündar, Eylül Uzunyayla ve Kaan Doğuhan Gülen görev aldı. Voleybol atölyesinde ise voleybol oynamayı öğrenen katılımcı öğrencileri 11C sınıfı öğrencilerimiz Aylin Bursalıoğlu, Cansu Köseoğlu ve Duru Şan çalıştırdı.

Daha sonra iki ayrı oturumda devam eden Görsel Sanatlar Atölyesi’nde ise katılımcı öğrenciler, kendileri için hazırlanan çok çeşitli yiyecek resimlerini pastel ve sulu boya kullanarak uyguladıkları yeni bir boyama tekniği ile boyadılar. İkinci oturumda ise, bu yiyecek resimlerini keserek yiyeceklerden oluşan “iyi beslenmiş” insan bedenleri yarattılar. Bu atölyede görevli öğrencimiz 11 IB D sınıfından Rabia Baş idi.

Kasım 2019-Ocak 2020 tarih aralığında 41 lise öğrencimiz, Cemil Türker Ortaokulundan 38 öğrenci ile toplam 3 kez buluşacak ve Akıl Oyunları Atölyesi, Bilim Atölyesi, Edebiyat Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi, Kimya Atölyesi, Rehberlik Atölyesi, Perküsyon Atölyesi, Permakültür Atölyesi, Sosyal Bilimler Atölyesi, Voleybol Atölyesi gerçekleştirecekler.

Birçok öğretmenimizin emek vermiş olmasına rağmen, projemizde esas olan, projenin genel koordinasyonu da dâhil olmak üzere tüm atölyelerde öğrencilerimizin aktif olması ve eğitimci olmasıydı. Genel koordinasyonu Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümü’nden Iraz Yaşar, Başak Salimoğlu ve Mine Koçak Yalaz’ın yürüttüğü projemizde, atölyeler boyunca her türlü işleyişte koordinatör olarak sorumluluk alan öğrencilerimiz 11A sınıfından öğrencilerimiz Derya Ece Baş ve Nilsu Balcı oldu.

Terakkili öğrenciler atölyeler için çalışmalarına, ilgili bölümlerimizden öğretmenlerimizin rehberliğinde hazırlandılar. Rehberlik ve Oryantasyon Atölyesinde Psikolojik Danışmanımız Müge Kösoğlu, Kimya Atölyesinde Kimya öğretmenimiz İlkay Özdemir, Permakültür Atölyesinde Biyoloji öğretmenimiz Elife Köse, Edebiyat Atölyesinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenimiz Arzu Ayar, Sosyal Bilimler Atölyesinde Felsefe öğretmenimiz Iraz Yaşar, Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu, Görsel Sanatlar Atölyesinde Plastik Sanatlar öğretmenimiz John Dew, Akıl Oyunları Atölyesinde Matematik öğretmenlerimiz Seçil Ergene Erberdi ve Mert Mete sorumluluk aldı. Voleybol, Perküsyon ve Bilim atölyelerinde sorumluluk tamamen öğrencilerimizdeydi. Voleybol Atölyesinde 11C öğrencilerimizden Aylin Bursalıoğlu, Duru Şan ve Cansu Türkoğlu, Perküsyon atölyesinde yine 11C sınıfından Kaan Doğuhan Gülen, Emre Dündar ve Eylül Uzunyayla ve Bilim Atölyesinde Zülal Tannur tüm sorumluluğu üstlendi. Ayrıca, tüm etkinliklerin fotoğraf ve video çekimleri ve teknik destek sorumluluğunu 11B sınıfı öğrencimiz Ekin Su Yalız yürüttü.

Böylece, öğrencilerimiz bilgi ve birikimlerini başka öğrencilerle paylaşmanın yanında bir proje ve atölye yürütücülüğü konusunda da deneyim kazandılar. Birçok bölümümüzün katkısıyla çeşitli atölyeler hazırlandığı için projeye katılım gösteren öğrenci sayımız da oldukça geniş oldu ve böylece, proje okulumuzda yaygın bir hale geldi.

Atölyelerimizdeki çalışma anlayışımızda bir vurgumuz da “sürdürülebilirlik anlayışı” oldu. Atölyeler, çok büyük bir altyapı veya maddi ihtiyaç duyulmaksızın ileriki dönemlerde de sürdürülebilecek şekilde tasarlandı; atölye içerikleri, Cemil Türker Ortaokulu’ndan katılım gösteren öğrencilerin, atölyelerde edindikleri deneyimleri kendi okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri şekilde oluşturuldu. Böylece, atölye sürecinde edinilen birikim kalıcı hale getirilmeye çalışıldı.

Projemiz bu yönleriyle, sosyal sorumluluk kavramını nasıl ele almamız gerektiğinin de ipuçlarını veriyor; her katılımcı süreci ortak bir şekilde organize etmiş oluyor ve süreç boyunca bilgi, beceri ve toplumsal ilişkiler konusunda ortak bir deneyim yaşıyor.

Ocak 2020’de yapılacak olan son atölye çalışmasında, bir değerlendirme bölümü de olacak ve tüm katılımcılar ürünlerini ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşacaklar.

Projenin sonuç etkinliği olarak 14 Şubat 2020 tarihinde, İstanbul’da sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan diğer liselerden öğrencilerle “Beslenmede Eşitlik” kavramının tartışılacağı bir çalıştay ve bu alanda çalışma yapan akademisyen ve uzmanlarla gerçekleştireceğimiz bir panel düzenlenecek.

Öğrencilerimiz deneyimlerine dair hissettiklerini şu sözlerle paylaştı:

Nilsu Balcı (11A)

“Bu seneki “Beslenmede Eşitlik” temalı Düşle Düşle projesinin ilk aşamasının koordinatörlüğünü arkadaşım Derya ile birlikte yaptık. Bu aslında ikimizin de ilk deneyimi değildi. Geçen senenin teması olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesinde de edebiyat atölyesinde yer almıştık. O yüzden geçen sene gibi bu sene de keyifli vakit geçireceğimizden emin bir şekilde yola çıkmıştık ama kesinlikle gün sonunda birbirimizden ayrılmak istemeyecek kadar bağlanacağımız aklımıza gelmemişti. Tanışma etkinliğinden itibaren karşılıklı olarak kurduğumuz iletişim sanki yıllardır birbirimizi tanıyormuşuz gibi hissetmemizi sağladı. Herkes seçtiği atölyelere dağıldıktan sonra yalnızca her şey yolunda gidiyor mu diye sınıflara yaptığımız ziyaretlerde bir anda kendimizi olayın içinde, aktif bir şekilde atölyelerde rol alırken bulmuştuk. Beraber geçirdiğimiz eğlenceli dakikalar iki tarafın da aklına kazınacak hatırlara dönüşmüştü. Resim atölyesinde Mr. Dew eşliğinde yapmış olduğumuz posterler sayesinde Cemil Türker Ortaokulu’ndan gelen arkadaşlarımız yeni bir resim tekniği öğrenmişlerdi ve bu tekniği okullarında denemek için can atıyorlardı. Gün sonunda bir sonraki atölye için yine bizim görevli olmamızı istemeleri paha biçilmez bir şeydi. Bu projede iki tarafın da birbirlerinden kazandığı çok önemli bir şey vardı: Sevgi. Bir sonraki atölyeyi iple çekiyorum.”

Derya Ece Baş  (11 A)

“Bu sene dördüncüsü gerçekleşen “Beslenmede Eşitlik” konulu Düşle Düşme projesinin ilk atölye gününde arkadaşım Nilsu ile koordinatörlük görevini üstlendik. Geçen sene de Düşle Düşme projesinin Yaratıcı Yazarlık atölyesinde görev almıştık  ve çok keyifliydi. Bu sene de aynı şekilde keyif alacağımızı biliyordum ama bu seferkinde Cemil Türker Ortaokulu’ndan gelen öğrencilerle aramızda tahmin etmediğim bir abi/abla-kardeş ilişkisi oluştu. Gelen ekip bir şeyler öğrenmek için ellerinden geleni yapan, etrafa pozitif enerjilerini yayan istekli bir ekipti ve biz normalde sadece düzeni sağlamaktan sorumluyken, kendimizi Perküsyon Atölyesinde ritim tutarken, Resim Atölyesinde onları izlerken ve Voleybol Atölyesinde tezahüratlar yaparken bulduk. Yemek sırasında öğrencilerden biri heyecandan gece 4’e kadar uyuyamadığını, bir diğeri buraya gelmesinin adeta bir mucize olduğunu söylerken, bazıları da günler hatta haftalar öncesinden ne giyeceklerini kararlaştırdığını söyledi. Bunları duydukça tüm günün o tatlı yorgunluğu üzerimden kalkmıştı. Veda ederken yüzlerinden hiç eksik etmedikleri gülümsemeleri ve hepsinin bize sarılıp ettiği yüzlerce teşekkür gerçekten çok kıymetliydi. Her aklıma geldiğinde, bu yazıyı yazarken bile yüzümde istemsizce bir gülümseme oluşuyor ve bir sonraki atölye için en az onlar kadar ben de sabırsızlanıyorum.”

 

 

*Terakki Birikimini Paylaşıyor; TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getirmeyi amaçladı.

Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşir.