Shell Eco-marathon’da Şehir Konsepti’nde Yarışan Tek Türk Lisesi Terakki

3171

Team TERAKKİ, İngiltere’de 22 – 28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Shell Eco -marathon Europe 2017’de bir üst kategori olan Şehir Konsepti’nde yarışan tek Türk lisesi takımı oldu. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan ve yakın geleceğin ulaşım konseptini oluşturan elektrikli otomobiller kategorisindeki takımımız, kendi tasarlayıp ürettiği elektrikli yarış otomobili “Terakki Urban Electric 2017” ile yarıştı.

2005 yılından beri Shell Eco – marathon’da her yıl kararlılıkla yarışmayı başaran Team TERAKKİ, bu sene de Londra’da Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı’nda düzenlenen yarışmada her iki yerleşkemizden öğrencilerimizle karma bir takım olarak yer aldı. 28 ülkeden iki ön elemeyi geçen 171 takımın kabul edildiği yarışmaya, 3.000’e yakın lise ve üniversite öğrencisi katıldı. Yarışmayı 20.000’e yakın ziyaretçi takip etti. Yarışmanın başlangıcında düzenlenen bayrak geçiş töreninde Türkiye’nin bayrağını 13 Türk takımını temsilen Levent Yerleşkemizden lise öğrencimiz Nazlı Hilâl Kurtaş (10 D) taşıdı.

Dünyanın en büyük ve en eski mühendislik yarışmalarından Shell Eco-marathon; 1985 yılından bu yana çok sayıda ülkeden gençleri daha az enerji ile daha fazla yol kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik ediyor.

Team TERAKKİ Hedeflerine Ekonomi Dışında Otonomiyi de Ekledi

Küçük bir otomobil boyutlarında olan ve şebeke elektriğiyle şarj edilen özel yapım Lityum İyon aküsünden enerjisini alan Terakki Urban Electric 2017; dört tekerleğinde hidrolik disk frenleri, far, arka park ve stop ışıkları, dönüş sinyal ışıkları ve yağmur silecekleri başta olmak üzere standart bir otomobilde bulunan birçok donanıma sahip. Araçta kullanılan emniyet kemeri, yarış otomobillerindeki en üst seviye olan 6 noktalı profesyonel FIA onaylı emniyet kemerlerinden. Aracın şasisi karbon fiber ve kompozit malzemelerden, üst kabuğu ise fiberglas malzemeden oluşuyor.

Yarışmaya gelecek yıllarda kendi kendine giden otonom araçlar kategorisinin de eklenmesi planlanıyor. Takımımız bu alanda da şimdiden teknik çalışmalara başladı. Lazer radar ve stereo kameralar ile elde edilen veriler ile yapay zekanın da kullanıldığı yazılımlarla araçların kontrol edildiği elektrikli araç projemiz, yakın gelecekte standart haline gelecek otonom araçlar konusunda öğrencilerimize daha şimdiden ar-ge çalışması yapma imkanı sağlayacak.