24. Kariyer Günleri: Lise Sıralarında Kariyer Yönetimi ve Kariyer Portfolyo Çalışmaları

2483

Levent Yerleşkemizde lise 9. sınıf öğrencilerimiz, 2 Ocak Perşembe günü 24. Kariyer Günleri etkinliklerimizden “Lise Sıralarında Kariyer Yönetimi ve Kariyer Portfolyo Çalışmaları” adlı paneli izledi. Bu panelde Koç Holding Eğitim Müdürü Özden Önaldı, Sabancı Holding Enerjisa Üretim İnsan Kaynakları Danışmanı Dilara Odabaş, lise sıralarında kariyer yönetimini ele aldı. Moderatörlüğünü Yurtiçi Üniversite Danışmanımız Oktay Aydın’ın yürüttüğü panelin son aşamasında 9. Sınıflar Danışman Psikoloğumuz Gonca Baştuğ, “Kariyer Portfolyo Çalışmaları”nı anlattı.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak Kariyer Günleri etkinlikleri düzenliyor.

Koç Holding Eğitim Müdürü Özden Önaldı konuşmasında şu sözleri paylaştı:

  • Gelecekte hangi meslekler daha revaçta olacak soruları ve yazıları ile çok karşılaşıyoruz. Bununla ilgili okuyun, takip edin ve keyif alın. Değişen dünyada biliyoruz ki eğitimle ilgili danışmanlıklar, eğitim gelişim uzmanlığı, psikoloji, data analizi, teknoloji, espor önemli olacak. Kendinize yatırım yapmanız son derece önemli.
  • Günümüzde doğu büyük ve önemli bir pazar haline geldi. ABD şirketi Starbucks dünyadaki en büyük mağazasını Japonya’ya, ikinci mağazasını Çin’e açmıştır. Yapay zeka ile bilgi Çin’e kaydı. Üniversite eğitimleri için Çin’e giden öğrenci sayısında önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Perspektifinizi geniş tutun.
  • Tanımlı işler, kurumların yapısı değişiyor. Paylaşımlar arttığı için neyi seçeceğimizi de belirleyebiliyoruz. Örneğin taksi yerine Uber tercih ediyoruz. Hizmeti değerlendirebiliyoruz. Buna olanak sağlayan ise teknoloji.
  • İşe alımlarda; hayata nasıl baktıklarına, teknolojiyi takip etme ve hâkim olma becerilerine, işi ileriye götürecek kapasitelerine, rekabet ortamlarındaki tutumlarına, potansiyellerini ortaya çıkarmak için neler yaptıklarını öğreneceğimiz sorular soruyoruz.
  • World Economic Forum’un iş dünyasında; kompleks problem çözüm ve kritik düşüncenin önemine vurgu yapmakta. İşbirliğine dayalı, girişimci, dinamik ve amaca yönelik bir çalışma kültürünün önemini, enerjik, açık fikirli, entelektüel meraklı iş insanlarının iş yaşamında hızlı yer edineceklerini raporlarında belirtiyorlar. Neye sahip olduğumuzu bilmemiz ve bunu geliştirmemiz son derece önemli.

Sabancı Holding Enerjisa Üretim İnsan Kaynakları Danışmanı Dilara Odabaş ise şunları ifade etti:

    • Kariyer; seçilen iş kolunda deneyim, yetenek kazanarak ilerlemek meslek hayatını oluşturmak demektir, deneyimle birlikte gelen belirli statüler ve pozisyonlarda başarının basamaklarını çıkmaktır.
    • Ülkemizde iş ile meslek birbirine sıkça karıştırılmaktadır. Meslek ve iş birbirinden farklı kavramlardır. “Meslek” bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan, sistemli etkinlikler bütünüdür. Meslek, belli bir alanda etkinlikte bulunabilme becerisidir. İş ise; belli bir işyerinde sürdürülen benzer etkinlikler grubudur. Bir kimsenin mesleği olabilir, ama işi olmayabilir. Bir işin olması da bireyin mesleği olduğu anlamına gelmez. Günümüz dünyasında önemli olan bireyin meslek sahibi olmasıdır. Geleceğin dünyası meslek sahibi olan insanlarca belirlenecektir. O yüzden bir iş sahibi olmanız önemlidir ancak meslek sahibi olmanız daha da önemlidir. Dolayısıyla meslek sahibi olabileceğiniz üniversite bölümlerini seçmelisiniz. Planladığınız kariyerin size uygun olup olmadığı değil, seçtiğiniz meslek ve bunun içindeki işlerin sizlerin hayatlarınızı ve kişiliklerinizi beslemesi önemlidir. Tavsiyem, keyif aldığınız ve sizi besleyecek, öğrenmekten bıkmayacağınız bir mesleği seçmeniz. Bunun üzerine kariyerinizi inşa etmek kolay olacaktır.
    • Kariyer yönetimi, esasında, seçmiş olduğunuz meslek dalında doğru kararları alarak, doğru zamanda doğru şirketlerde bir iş geleceği inşaa etmektir. Bunu bir ilişki gibi düşünebilirsiniz, doğru insanlar sizi doğru yerlere götürecektir.
    • Staj çok önemli bir konu, hedef şirketlerde staj yapmak sizi bir adım öne taşıyacaktır. Çalışmak isteyeceğiniz ilgi duyduğunuz alanda faaliyet gösteren şirketlerin yöneticilerini, IK uzmanlarını Linkedin gibi platformlarda takip etmeniz önemlidir.
    • Görüşmeye gittiğiniz şirketin tarihini, misyonunu, vizyonunu var ise sosyal sorumluluk projelerini incelemeniz ve kendi hikayeniz ile birleştirip anlatmanız fark yaratmanıza vesile olacaktır.
    • Okul başarısı ile kariyer’in direkt bir bağlantısı yoktur ancak dolaylı bağlantısı tabiki vardır. İyi bir üniversiteden mezun olmak iyi bir başlangıç için tabiki çok önemlidir. Önemli olan doğru, iyi şirketlerin hedef üniversitelerine girmektir. Hedef üniversite konusu işe alımlarda önemlidir. Sizin bir adım önden başlamanıza vesile olabilir ancak tek başına yeterli değildir.
    • Sizler için işe alımdaki en önemli konu bir hikayenizin olmasıdır. Hikayenizi besleyecek unsurlar; staj deneyimleriniz, yaptığınız projeler, yer aldığınız sosyal sorumluluk projeleriniz olabilir. İşe alımı bir puzzle olarak düşünürsek bir bütünlük açısından her parçanın bir önemi vardır. Okul, genel yetenek, kendini nasıl geliştirdiği, deneyimler vs gibi… İş hayatında iyi bir kariyer için EQ da cok önemlidir. İnsan ilişkileri, doğru iletişim, iyi ve disiplinli bir çalışan olmak.
    • Akademik başarının yanında mutlaka kendinizi dünya vatandaşı gibi görüp, genel kültür alanında da geliştirmeli ve hep gelişime açık olmalısınız.Teknolojiyi, dünya gündemini, ülke gündemini, tarihi takip etmeniz genel kültür açısından gelişiminize katkı sağlayacaktır.

Son olarak, 9. Sınıflar Danışman Psikoloğumuz Gonca Baştuğ, bu sene 9. sınıf öğrencilerimizin kariyer yolculuklarını yönetmelerine destek verebilmek amacıyla Kariyer Portfolyosu uygulamasını başlattıklarını anlattı. Öğrencilerimizin mezun oluncaya kadar gerçekleştirebileceği kariyer planına destek olacak hedef temalara, ilerleyen sınıflarda yapmalarını önerdiğikleri çalışmaları lise 9. sınıftan itibaren öneri olarak listelediklerini ifade etti. Böylece portfolyoya ekleyecekleri çalışmalar için her yılın önceliklerini değerlendirerek ilerleyebilir, lise 12. sınıfa kadar karar verme sürecinizi destekleyecek birçok veri biriktirebileceklerini söyledi.

Bazı çalışmalar sınıf rehberlik çalışmalarında gerçekleştirileceğini, bazı çalışmalar için de öğrencilere hatırlatmalarda bulunulacağını belirtti. Kendilerini geliştirecekleri; sosyal, sanatsal, sportif, projeler, toplumsal hizmet gibi diğer alanlarla ilgili önerileri de portfolyo dosyasının içindekiler sayfasında ve özgeçmiş örneğinde inceleyebileceklerini paylaştı.

2023 yılında mezun olacak öğrencilerimizin portfolyo dosyasını nasıl kullanacaklarını anlattığı konuşmasında;

  • Kişisel gelişim ve kariyer planlama yolculuğunda kendini tanımanın ve geliştirecek olanakları fark etmenin önemini,
  • Geleceği doğru planlama ve doğru kararlar verebilmek için okulumuzda gerçekleştirdiğimiz farklı çalışmaları,
  • Okul dışında bu amaçla gerçekleşen çeşitli etkinliklere katılmanın önemini, bu çalışmalara ne kadar çok katılabilirse kendi sınırlarını fark etme ve deneyimlemeye çalıştığı meslek alanları ile ilgili bilginin o kadar çok gelişeceği,
  • Kazanılan bu farkındalıkların bilinçli ve doğru kararlar vermede yardımcı olacağı konularına değindi.

Öğrencilerimizin Portfolyo Dosyası: 

  • Lise yaşamı süresince kişisel ve kariyer gelişimin adına yer aldığı tüm çalışmalardan edinilen bilgi, belge, (ödül, sertifika, yazı, fotoğraf, video) gibi dokümanları bir araya getirerek,  ilgi alanlarının, yeteneklerinin, becerilerinin ve değerlerinin neler olduğuna dair farkındalık kazanmalarına destek olacak.
  • Gelecekteki eğitim ve kariyer seçeneklerini tanımalarını sağlayacak, kendileri için en uygun seçeneği bulmalarına yardımcı olacak.
  • Yaşadığı her deneyim yaşamına, vizyonuna, kişisel ve kariyer gelişimine katkı sağlayacak.
  • Bilimsel projelere, sosyal sorumluluk ve toplumsal hizmet projelerine, meslek gözlem programına, yaz okullarına, kulüplere, konferanslara, sanatsal ve sportif etkinliklere, üniversitelerin lise öğrencilerine yönelik düzenlediği atölye çalışmalarına katılmak ve bunların değerlendirmesini yapmak, kişisel gelişim ve kariyer planlama yolculuğunda ışık tutacak.