Pazartesi, Ekim 26, 2026
Ana Sayfa Kültür-Sanat Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan ile “Cumhuriyet: Yeni Başlangıç, Yeni Umut, Yeni...

Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan ile “Cumhuriyet: Yeni Başlangıç, Yeni Umut, Yeni Hedefler” Söyleşisi

5

Her iki yerleşkemizdeki ortaokul 8. sınıf öğrencilerimiz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yılı kapsamında Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan’ın konuşmacı olduğu “Cumhuriyet: Yeni Başlangıç, Yeni Umut, Yeni Hedefler” başlıklı söyleşiye katıldı.

Etkinlik, Tepeören Yerleşkemizde 22 Ekim Perşembe günü Konferans Salonu’nda, Levent Yerleşkemizde ise 23 Ekim Cuma günü Kültür Merkezi K2’de gerçekleşti.

Sosyal Bilgiler Bölümümüzün düzenlediği konferansta Öztan, Cumhuriyet kavramının anlamından ve tarihsel gelişiminden söz etti. Cumhuriyet fikrinin II. Meşrutiyet’e uzanan tarihsel arka planına değinerek Cumhuriyet’in Anadolu’da toplumsal ve siyasal yaşam açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Öztan, Cumhuriyet ile birlikte başkentten kurumlara, okullardan fabrikalara kadar farklı alanlarda yaşanan değişimleri ele aldı. Cumhuriyet’in eşitlik, özgürlük, yurttaşlık, laiklik ve demokrasi kavramlarıyla kurduğu ilişki üzerinde durarak bu süreçlerin toplumsal yaşam ve Cumhuriyet’in kurumsal yapısı üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerini öğrencilerimizle paylaştı.

Konuşmasında çocukların, gençlerin ve kadınların Cumhuriyet’in toplumsal dönüşümündeki yerine de değinen Öztan, Cumhuriyet’in tarihsel birikiminin ve değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Konferans, öğrencilerimizin Cumhuriyet’in tarihsel gelişimini, toplumsal dönüşüm süreçlerini ve temel kavramlarını farklı yönleriyle değerlendirmelerine katkı sağladı.