Veliler ve Eğitimciler Buluşuyor

2087

Terakki, çocukların sağlıklı büyümesini sağlamak, bütün gelişim alanlarını desteklemek, öz bakım becerileri kazanmalarına ve temel eğitime hazır olmalarına yardımcı olmak için düzenlediği “Veliler ve Eğitimciler Buluşuyor” adlı okul öncesi eğitim programı kapsamında Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de konferanslar düzenliyor.

Programın ilk etkinliği 17 Ocak Cumartesi günü Uzman Klinik Psikolog Funda Akkapulu’nun “Davranış Problemlerini Tanıma ve Anlamlandırma” ve “Çocukluk Dönemi İnatlaşmaları ile Baş Etme” başlıklı konferanslarıyla gerçekleşti.

14 Şubat Cumartesi günü ise Yrd.Doç.Dr.Oktay Aydın, “Velilerle İletişim Becerileri” ve “Çocuğun Gelişimini Destekleyen Anne-Baba” konferanslarında öğretmen ve ebeveynlerle Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de bir araya geldi.

Öğretmenlere yönelik gerçekleşen ilk konferans “Velilerle İletişim Becerileri”nde Aydın, insan ilişkilerinde egonun; güven, güç, başarı, değerlilik ve yeterlilik kavramlarına ihtiyacı olduğunu anlattı.

İletişim çatışmaları yaşandığında o anki enerjinin iyi yönetilmesi ve duygulara odaklanmak gerektiğini ifade etti. Birey olma çabasından bahseden Aydın, kişilerin ünvanları üzerinden ilişki kurmalarının iletişimi olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Bu noktada, kişilik virüsleri diye adlandırılan alınganlık, kıskançlık, kontrolsüz öfke, inatçılık, bağımlılık, güç çatışması, üstünlük, hırs gibi kavramların üzerinde durdu.

Aydın ayrıca, insanların birbiriyle iletişim kurarken zaman zaman paylaşmayı, ikna etmeyi ve zorlamayı amaç edindiğini belirtti.

Ebeveynlere ve öğretmenlere yönelik “Çocuğun Gelişimini Destekleyen Anne-Baba” konferansında ise Aydın, konuşmasına çocukların kuklası olan bir ebeveyn fotoğrafını göstererek, ebeveynlere çocukların her dediğini yaptıklarında onları büyük bir risk altında bıraktıklarını dile getirdi.

Çocukların, bilgisayar ve internet ile olan ilişkilerinde sınırlayıcı olmak gerektiğini söyleyen Aydın, 13- 14 yaş dönemine kadar ebeveylerin çocuğa olan etkilerinin sürdüğünü, bu yaş dönemi sonrasında çocuklarına önceden kazandırdıkları alışkanlıkları devam ettirmeleri konusunda yardımcı olabileceklerini anlattı.

Çocukların birey olma yolunda özellikle ergenlik dönemi içinde ebeveynleri ve öğretmenleri ile çatışmalarının çok normal olduğunu, bu çatışmayı en güvenli kişilerle yaparak kişilik gelişim süreçlerini tamamlamaya çalıştıklarını anlattı. Ebeveynlerin çocuklarına özgürlük, tolerans ve kırmızı çizginin olduğu alanları göstererek onlara rehber olduğundan bahsetti.

Çocukların davranışlarını gözden geçirirken, çocuğun doğasına, gelişim yaş dönemine, durumsal tepkilerine ve davranış sorunlarına bakılmasının sağlıklı büyümesi açısından önemini vurguladı. Ebeveynlerin ergenin hayatında görsel düzeni önemseyip öne çıkardıklarını, ergenlerin ise fonksiyonel düzeni benimseyip öne çıkardıklarını dile getirdi.

Beyindeki alt yapının yaşlara göre oluşumlarını sırasıyla şöyle anlattı:

  • 1 yaşın sonuna kadar ana dilin alt yapısı
  • 2 yaşın sonuna kadar 5 duyunun alt yapısı
  • 4 yaşın sonuna kadar matematik alt yapısı oluşur
  • 10 yaşın sonuna kadar müzik ve yabancı dilin alt yapısı

Ders çalışırken motivasyonun her zaman önemli bir unsur olduğunu söyleyen Aydın, motivasyonu İç Motivasyon (Amaçlılık, Planlılık, İsteklilik, Sorumluluk, Kararlılık, Sabır, Hırs) ve Dış Motivasyon (Sonuç odaklılık, Yönlendirme, Çabuk sıkılma, Enerji düşüklüğü, İşi yarım bırakma, Mazeret üretme, Erteleme) ikiye ayırdı.

Aydın ebeveynlere, çocuklara sorumluluk almayı küçük yaştan itibaren kazandırmak gerektiğini ve bunu evde hem sözel hem de görsel çalışmalar yaparak çocukların aklına yerleştirebileceklerini ifade etti. Çocukların örnekleri ebeveynlerinde görmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Ayrıca, öğrenmenin kalıcı olması için öğrenilen malzemenin öğrenen kişi tarafından yüksek sesle anlatılması, günlük tekrarların mutlaka yapılması, öğrenilenin zihinde canlandırılmasının çok önemli olduğunu söyledi ve ardından öğretmen ve ebeveynlerin sorularını cevapladı.

Programımız “Bilişsel İşlemlerden, Akademik Becerilere Yolculukta Eğitim Deneyimleri” ve “Düşünme Becerilerinden Akademik Becerilere Giderken Yaşam Deneyimleri” konulu konferanslarla devam edecek.