10. Liselerde Sosyal Sorumluluk Sempozyumu Gerçekleşti

1435

Organizasyon komitesinde Levent Yerleşkemizden lise öğrencilerimizin de bulunduğu 10. Liselerde Sosyal Sorumluluk Sempozyumu çeşitli okulların işbirliğiyle 2 Mayıs Pazar günü çevrim içi ortamda gerçekleşti. Türkiye genelinde toplam 42 liseden 482 öğrenci ve öğretmenin katılımıyla düzenlenen sempozyumda 14 Sivil Toplum Kuruluşu (STK), atölye çalışmalarıyla öğrencilerle buluştu.

Organizasyonda, gönüllü 4 öğrencimizin yanı sıra 30 öğrencimiz de katılımcı olarak yer aldı. Katılımcı öğrencilerimiz, başvuru sırasında tercihte bulundukları 5 atölye çalışmasından 3 tanesine yerleştiler. Bu atölyelerde STK’ları yakından tanıma şansı bulan öğrencilerimiz, etkinliğin sonunda sertifikalarını aldılar.

2015 yılından beri lisemiz ve çeşitli okulların iş birliğiyle devam eden bu sempozyumun amacı; lise seviyesindeki öğrencileri; çevre, iklim, hayvan hakları, özel gereksinimli bireyler, eğitimde fırsat eşitliği gibi farklı alanlarda çalışan STK’larla bir araya getirerek, sosyal sorumluluk ruhunun gençlere aşılanmasını sağlamak.

Sempozyumun hazırlık sürecine farklı okullardan öğrenciler ve öğretmenlerle başlayan öğrencilerimiz, hangi STK’larla birlikte çalışmak istediklerine karar verip bir görev dağılımı yaptılar. Her öğrenci davet etmek istediği STK’larla iletişime geçerek, organizasyon için gerekli ön araştırmaları ve görüşmeleri gerçekleştirdiler. Sempozyumun adım adım tüm detaylarını birlikte konuşarak belirlediler. Logo tasarımından teknik ekibin oluşturulmasına ve röportajların yapılmasına kadar tüm süreç boyunca aktif olarak çalıştılar.

Öğrencilerimiz bu süreçte aslında bir etkinliğin adım adım hangi aşamalardan geçtiğini ve ne çok detayın olduğunu; birbirini sadece ekrandan tanıyan insanların iş birliği ile neler yapılabileceğini; her şey ne kadar planlı, programlı olsa da her zaman aksilikler çıkabileceğini ve problem çözme becerilerini de o anlarda devreye sokmaları gerektiğini gördüler.

Robert Kolej ev sahipliğinde yapılan sempozyumda konuşmacı olarak Dr. Levent Kurnaz iklim değişikliği konusunda ve Young Guru Academy’den Ahmet Harmancı moderatörlüğünde Asude Altıntaş, Sadık Ünlü ve Ömer Görgülü sosyal sorunlara teknoloji temelli köklü çözümler üretmek hakkındaki tecrübelerini öğrencilerle paylaştılar.

IB DP CAS Koordinatörümüz Yeşim Irmak Bozkurt’la bu organizasyon sürecinde Ocak ayından beri aralıksız çalışan Levent Yerleşkemizden dört öğrencimiz, düzenledikleri sempozyuma dair deneyimlerini şöyle anlattı:

Egeberk Baruh (10 IB G)

Ekonomik ve şahsi menfaatlere dayalı düzenin yerini daha insancıl, barışçıl, adil ve çevreci bir düzene bırakabileceğine dair bana ümit verdi sempozyum. Hazırlıklarına karlı günlerde başladığımız ve sıcaktan dışarı çıkmak istemeyeceğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz sempozyumun organizasyon süreci boyunca epey bilgi ve tecrübe edindiğimi düşünüyorum. 

Bazen imkânsız gibi gözükse bile emek harcadıktan sonra düşlerimizi gerçekleştirmenin mümkün olduğunu bana bir kez daha gösterdi ve şüphesiz benim için bir dönüm noktası oldu. Kimi zaman yormuş olsa bile sempozyum için harcamış olduğum her an benim için çok değerli. Süreç boyunca birlikte çalıştığım arkadaşlarımın ve hocalarımın her birine müteşekkirim.”

Defne Gürdal (10 IB G)

“Hazırlayan biri olarak çok çok güzel bir süreçti. Biraz stresliydi tabi her şeye yetişmek zordu fakat sempozyum günü çok gururlu hissetmiştim. Sonuçta aylardır uğraştığımız bir şey gerçekleşiyordu. Oluşma süreci stresli olsa bile yine katılırdım bu çalışmaya. Farklı insanlarla tanıştım ve sonuç ürünümüzün beklediğimden daha iyiydi. Çok güzel bir gündü.”

Selim Bölek (10 IB G)

“Sempozyum görevi benim için yepyeni bir deneyimdi. Hiçbir sempozyuma katılmamış olmama rağmen tanımadığım bir sürü insanla sanal bir tane düzenlemek oldukça harika ve benzersiz bir deneyimdi.”

Ayşenaz Erdin (10 IB G)

”Bu sempozyumdan önce hiçbir koordinatörlük deneyimim olmamıştı, bu zorlu ve uğraştırıcı süreci deneyerek öğrenmiş oldum. Başladığımızda ‘her şeyin nasıl yapılacağı zaten belli’ gibime gelse bile ilerledikçe ne kadar çok detayın ve kuralın işin içine girdiğini gördüm. Okulumdaki arkadaşlarım ve Yeşim Hocamız dışında kimseyi tanımıyordum, buna rağmen çok hızlı kaynaşabildik ve süper bir takım ruhumuz oluştu. Sempozyuma belirlediğimiz tarih neredeyse iki ay ötelendi, fakat hiçbirimiz yılmadan programı yürütmeye devam ettik. 2 Mayıs pazar günü (sempozyum günü) geldiğinde gerçekten de çok heyecanlıydım. İlk saatlerde teknik aksaklıklar yaşasak bile çok iyi toparladık, sempozyumun ilk kez internet üzerinden gerçekleştiğini de eklemek isterim. Tabi sempozyumun ardından bir boşluk hissi de gelmedi değil, onca ay uğraştığımız programı sonunda gerçekleştirmiştik. En iyi kısmı ise sempozyum sonrası katılımcıların dolduğu ankette güzel yorumları okumaktı benim için.”